Verdeling nalatenschap

De verdeling van een nalatenschap is een forse klus. Wij hebben veel ervaring met het verdelen van nalatenschappen en helpen jou graag verder.

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

Aanspreekpunt

Eén vast aanspreekpunt

Klanttevredenheid

Klanttevredenheidsscore van 9.6

Alles geregeld

Wij regelen alles voor jou

Stap voor stap geholpen

stap 1 icon

Zoek uit wie de erfgenamen zijn
De eerste stap is het achterhalen van het actuele testament, waarin staat wie de erfgenamen zijn. Zonder testament bepalen de wettelijke regels de erfgenamen. Is er een executeur benoemd? Dan regelt deze de afwikkeling. Zo niet, dan zijn de erfgenamen samen verantwoordelijk. Zij kunnen ervoor kiezen een professionele gevolmachtigde aan te stellen om de nalatenschap te verzorgen.

stap 2 icon

Inventarisatie nalatenschap en aanvaarding
Breng de bezittingen en eventuele schulden globaal in kaart, inclusief verplichtingen zoals vorderingen van kinderen of een tweetrapsmaking. Zodra duidelijk is of de erfenis positief of negatief is, kunnen erfgenamen kiezen voor zuivere of beneficiaire aanvaarding, of verwerping. Laat je adviseren, bijvoorbeeld door de NalatenschapsMakelaar. De keuze wordt meestal vastgelegd in een notariële Verklaring van Erfrecht.

stap 3 icon

Verklaring van Erfrecht en start afwikkeling
Meestal is een notariële Verklaring van Erfrecht nodig om te bepalen wie de nalatenschap mag afhandelen. Dit document is vaak vereist voor banken en instanties. Vervolgens start de afwikkeling: bezittingen veiligstellen, administratie en inboedel regelen, abonnementen opzeggen en waardevolle bezittingen taxeren. De executeur of gevolmachtigde houdt de erfgenamen regelmatig op de hoogte.

stap 4 icon

Financiële zaken regelen
Inmiddels zal de definitieve omvang van de nalatenschap duidelijk zijn. Indien nodig worden bezittingen, zoals de woning, verkocht om schulden af te lossen. Legaten en overige testamentaire wensen worden uitgevoerd, en de erfdelen van de erfgenamen vastgesteld. Daarnaast moet aangifte inkomstenbelasting en erfbelasting worden gedaan, vaak met deskundige hulp.

stap 5 icon

Verdeel de nalatenschap
De nalatenschap kan verdeeld worden volgens het testament of volgens de wettelijke regels. Ook de persoonlijke bezittingen worden verdeeld, wat overblijft wordt afgevoerd. De executeur of gevolmachtigde legt rekening en verantwoording af.

Erfenis verwerpen met minderjarige kinderen

Wie mag de beslissingen nemen bij de afhandeling van een erfenis?

Je kunt niet zomaar gaan verdelen. En het is zeker niet zo dat elke erfgenaam dat mag beslissen. Als er een testament is en daarin een executeur is benoemd, dan heeft deze tot taak alles te regelen en bijv. ook te zorgen dat de schulden betaald worden. Maar niet elke executeur mag ook echt verdelen – dat is afhankelijk van wat er precies in het testament staat. Een zogenaamde ‘beheersexecuteur’ moet zulke belangrijke beslissingen altijd in overleg met de erfgenamen nemen. Alleen een ‘afwikkelingsbewindvoerder’ mag zelf beslissen én verdelen. Als er geen executeur benoemd is, moeten de erfgenamen het samen regelen en over de beslissing van de verdeling moeten ze het dan allemaal eens zijn. Dus niet: ‘meeste stemmen gelden’ – nee, echt állemaal eens.

Het lukt in de praktijk niet altijd om het hier eens over te worden. Een optie is dan om samen een onafhankelijke, objectieve gevolmachtigde aan te stellen, zoals De NalatenschapsMakelaar. Die zal dan namens de erfgenamen, met oog voor ieders belang, de zaken regelen.

Zes valkuilen bij verdeling nalatenschap

Wat kan er allemaal mis gaan? We noemen de zes belangrijkste valkuilen.

  1. Je gaat al verdelen voordat alle erfgenamen het eens zijn, zodat de kans groot is dat je daarna onenigheid krijgt.
  2. Je gaat al verdelen voor je exact weet hoeveel er eigenlijk te verdelen is. Weet je zeker dat er geen schulden zijn, en dat er geen rekeningen meer komen? Sommige schulden blijken pas lang na overlijden, bijvoorbeeld bij de belasting of postorderbedrijven. Zoek het goed uit, misschien is de erfenis wel negatief en kun je beter beneficiair aanvaarden?
  3. Weet je zeker welk deel van de erfenis voor de erfgenamen is? In menig testament staan ook ‘legaten’ benoemd, meestal een geldbedrag dat aan iemand of een goed doel wordt nagelaten. Deze legaten moeten eerst uitbetaald worden, wat resteert is voor de erfgenamen.
  4. Er kunnen bijzondere verplichtingen zijn, die soms pas later blijken. Zo kan er nog een vordering zijn van de kinderen van een eerder overleden partner, of een verplichting uit een zogenaamd, ‘tweetrapstestament’. Zoek dus zorgvuldig uit welke bedragen allemaal als eerste uitbetaald moeten worden vóór verdeling van de nalatenschap mogelijk wordt.
  5. Ook de inboedel moet verdeeld worden. Zijn er zaken bij van financiële waarde? Als iemand zoiets wil hebben, moet die de waarde dan ‘terugbetalen’ aan de andere erfgenamen? En hoe bepaal je de verdeling van spullen van emotionele waarde? Is er soms een codicil? De verdeling van de inboedel kan een enorm struikelblok zijn.
  6. Tot slot: de belasting – vergeet niet dat er vaak erfbelasting verschuldigd is – de executeur is daar persoonlijk verantwoordelijk voor en anders zijn de erfgenamen dat. En vaak komt er ook nog een laatste aanslag inkomstenbelasting.
Waar moet je extra op letten bij verdeling nalatenschap

Waar moet je extra op letten bij verdeling nalatenschap?

Zorgvuldigheid is van groot belang bij de verdeling van een erfenis. Voor je het weet maak je (dure) fouten. Naast de voornoemde valkuilen kan er nog van alles misgaan. Voor de afwikkeling van een erfenis heb je nu eenmaal verstand van zaken nodig.

Verdeling nalatenschap De NalatenschapsMakelaar weet de weg

Verdeling nalatenschap? De NalatenschapsMakelaar weet de weg!

Wij hebben veel ervaring met het afwikkelen en verdelen van nalatenschappen. We weten wat ons te doen staat en hebben de antwoorden op vragen. We hebben al veel bijzondere situaties meegemaakt en weten hoe we het aan moeten pakken. Vraag ons om advies of laat ons als gevolmachtigde de nalatenschap helemaal afwikkelen en jou ontzorgen!

Het aanstellen van de NalatenschapsMakelaar als adviseur of gevolmachtigde geeft erfgenamen veel rust – wij handelen alles goed en zorgvuldig voor je af.

Veelgestelde vragen

Zie hier een aantal van onze veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan even op onze veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

01 Wat houdt de afwikkeling van een nalatenschap in?

De afwikkeling van een erfenis omvat het hele proces vanaf het moment van overlijden tot de verdeling onder de erfgenamen. Het gaat dan om het in kaart brengen van de samenstelling en de omvang van de erfenis, uitzoeken van spullen en administratie, leegruimen en verkopen van de woning, opzeggen van abonnementen, het aflossen van schulden en het regelen van de erfbelasting. Als alles duidelijk en geregeld is kan de erfenis verdeeld worden onder de erfgenamen. Dit proces kan soms eenvoudig zijn; andere keren echter is het ingewikkeld op juridisch, financieel of emotioneel terrein.

02 Hoelang duurt de afwikkeling van een nalatenschap?

Dit verschilt per situatie. Simpele nalatenschappen kunnen soms al binnen enkele maanden worden afgehandeld, maar in veel gevallen kost het minimaal een half tot anderhalf  jaar. En als er veel complexiteit is of als er een conflict rijst, kan het ook (veel) langer duren.

03 Kan De NalatenschapsMakelaar helpen met de afwikkeling?

Jazeker, wij kunnen jou als erfgenaam of executeur helpen met advies en begeleiding bij elk onderdeel, van administratieve taken tot juridische kwesties. De NalatenschapsMakelaar kan ook de hele afwikkeling van de erfgenamen overnemen als gevolmachtigde.

04 Wat kunnen erfgenamen doen als zij de het niet eens zijn over de verdeling?

Als de executeur of de erfgenamen er zelf niet uitkomen, kan een mediator of nalatenschapscoach soms helpen om conflicten op te lossen en een voor alle partijen aanvaardbare oplossing te vinden. Ook hierbij kan de NalatenschapsMakelaar helpen. De beste manier is overigens om vooraf een testament op te stellen dat zo duidelijk is dat er geen onenigheid over kan ontstaan.

Eerdere ervaringen

“Dank voor je advies en hulp. Ik heb je diensten aangeraden binnen mijn vrienden- en familiekring. Ik ben blij dat ik met je adviezen zo ver ben gekomen en dat ik geen onverstandige keuzes heb gemaakt in de aanvaarding en afwikkeling van de nalatenschap.” 

Peter

“Je bent een grote steun voor me geweest. Ik was zelf een heel eind gekomen, maar toen ik bang werd om fouten te gaan maken, heb ik jou ingeschakeld. Dat heef me een hoop rust gegeven. Ik raad iedereen, die even niet weet hoe nu verder, aan om met de NalatenschapsMakelaar in zee te gaan.” 

Carlijn

“Je bent onze rots in de branding. Je bent altijd kritisch geweest en hebt ons nooit naar de mond gepraat. Je bent een zeer integer en oprecht persoon. Je staat echt boven de partijen. Zonder jou hadden we het bijltje er allang bij neergegooid.” 

Henk

“Mijn oprechte waardering en dankbaarheid voor de uitstekende service als nalatenschapsmakelaar. Jullie empathie en doortastendheid zijn heel prettig geweest in onze samenwerking. Nogmaals heel hartelijk dank!” 

Maurits

Erfenis zuiver aanvaarden

Heb je vragen of zoek je meer informatie?

Sinds 2010 ontzorgen wij mensen bij alles rondom nalatenschappen. Of het nu gaat om juridische, administratieve, financiële of fiscale zaken, of juist om praktische ondersteuning bij de afwikkeling, wij staan voor je klaar. Meer weten? Neem contact met ons op.