Aangifte IB en Erf belasting

Aangifte IB en Erf belasting

Bij de afhandeling van een nalatenschap krijg je twee keer te maken met de belastingdienst. Een keer vanwege de aangifte erfbelasting en een keer vanwege de aangifte inkomstenbelasting over het laatste levensjaar van de overledene (het F-biljet).

Neem contact op
×

Hulp nodig bij de aangifte?

De aangifte erfbelasting of laatste inkomstenbelasting is niet zo gemakkelijk als je dat nog nooit gedaan hebt. Wij kunnen je helpen.

Icons-home

Aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting moet je tijdig en juist doen, en dit moet voor alle erfgenamen en legatarissen gedaan worden. Als er een executeur of gevolmachtigde aangewezen is, heeft die de verantwoordelijkheid voor deze aangifte. Wij zijn je daar als NalatenschapsMakelaar graag bij van dienst.

Icons-glasses

Erfbelasting berekenen

Hoeveel erfbelasting je moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren. Van de relatie tot de omvang van jouw erfdeel. In sommige gevallen betaal je geen erfbelasting, omdat het bedrag dat je erft lager is dan de vrijstelling die geldt voor jouw. Goede doelen die erven, hoeven meestal geen erfbelasting te betalen.

Icons-document

Aangifte F-biljet

De belastingdienst vraagt ook om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting over het jaar waarin de erflater is overleden; dit is het zogenaamde F-biljet. Ook bij deze aangifte zijn we je graag van dienst, de NalatenschapsMakelaar informeert jou rondom het invullen/ indienen van het F-biljet.

Erfdeel overleden eerste ouder

Erfdeel overleden eerste ouder

Als de eerste ouder overlijdt en de andere ouder mag als langstlevende alles houden, dan erf je als kind ook. Maar je erfdeel is dan een ‘vordering’ op de langstlevende. Het is verstandig om te berekenen én vast te leggen hoe groot die vordering is. Dat voorkomt onduidelijkheid of zelfs conflicten als de tweede ouder overlijdt. Bijvoorbeeld bij de erfbelasting! In de aangifte bij overlijden van de tweede ouder mag je het kindsdeel van de eerste ouder aftrekken. Dan is het dus handig als je weet hoe veel dat toen was. Zo voorkom je ook dat je dubbel belasting betaalt.

Neem contact op

Een voorbeeld

Een voorbeeld

“Na het overlijden van mijn vader heb ik jou gevraagd om de IB en erfbelasting voor me te doen. Als executeur van zijn nalatenschap heb ik veel zaken zelf kunnen oppakken en bij vragen kon ik bij jou terecht. Nu de aangiftes ook gedaan zijn en we deze besproken hebben kan ik verder alles afronden. Dank voor je ondersteuning in deze, dat was een hele geruststelling.”

Neem contact op

Veelgezochte onderwerpen

Lees het antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.

Wat zijn successierechten?
Dit is een oude benaming voor erfbelasting, dat is de belasting die een erfgenaam of legataris betaalt over de waarde van hetgeen verkregen wordt uit de nalatenschap.
Wat is het F-biljet?
Dit is een aangifteformulier van de inkomstenbelasting over het jaar waarin de betreffende persoon overleden is. Dit is dus de laatste aangifte IB.
Wat is een vrijstelling?
De vrijstelling is dat deel van het bedrag dat je erft, waarover je géén erfbelasting hoeft te betalen. De vrijstelling verschilt per relatie met de overledene, dus is anders voor een partner, een kind of een vriend.
Bij vruchtgebruik ook erfbelasting?
Als je vruchtgebruik erft, van bijvoorbeeld een huis, dan moet je over de waarde van dat vruchtgebruik ook belasting betalen – althans, als die waarde boven je vrijstelling uitkomt. Bij de waardebepaling speelt o.a. jouw eigen leeftijd een rol.

De NalatenschapsMakelaar veelgezochte onderwerpen

Neem contact op

030 – 800 79 66

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op