Aangifte IB en Erf belasting

Aangifte IB en Erfbelasting

Bij de afhandeling van een nalatenschap krijg je twee keer te maken met de belastingdienst. Een keer vanwege de aangifte erfbelasting en een keer vanwege de aangifte inkomstenbelasting over het laatste levensjaar van de overledene (het F-biljet).

Adviesgesprek
×

Hulp nodig bij de aangifte?

De aangifte erfbelasting of laatste inkomstenbelasting is niet zo gemakkelijk als je dat nog nooit gedaan hebt. Wij kunnen je helpen.

Icons-home

Aangifte erfbelasting

De aangifte erfbelasting moet je tijdig en juist doen, en dit moet voor alle erfgenamen en legatarissen gedaan worden. Als er een executeur of gevolmachtigde aangewezen is, heeft die de verantwoordelijkheid voor deze aangifte. Wij zijn je daar als Nalatenschapscoach graag bij van dienst.

Icons-glasses

Erfbelasting berekenen

Hoeveel erfbelasting je moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals jouw relatie met de erflater en de omvang van je erfdeel. In sommige gevallen betaal je geen erfbelasting, omdat je erfdeel lager is dan de vrijstelling die voor jou geldt. Goede doelen die erven, hoeven meestal geen erfbelasting te betalen.

Icons-document

Aangifte F-biljet

De belastingdienst vraagt ook om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting over het jaar waarin de erflater is overleden; dit is het zogenaamde F-biljet. Ook bij deze aangifte zijn we je graag van dienst, de NalatenschapsMakelaar informeert jou rondom het invullen/ indienen van het F-biljet.

Het team Nalatenschapsmakelaar

Afwikkeling nalatenschap

Erfdeel overleden eerste ouder

Als de eerste ouder overlijdt en de andere ouder mag als langstlevende alles houden, dan erf je als kind ook. Maar je erfdeel is dan een ‘vordering’ op de langstlevende. Het is verstandig om te berekenen én vast te leggen hoe groot die vordering is. Dat voorkomt onduidelijkheid of zelfs conflicten als de tweede ouder overlijdt. Bijvoorbeeld bij de erfbelasting! In de aangifte bij overlijden van de tweede ouder mag je het kindsdeel van de eerste ouder aftrekken. Dan is het dus handig als je weet hoe veel dat toen was. Zo voorkom je ook dat je dubbel belasting betaalt.

Adviesgesprek

Een voorbeeld

Een voorbeeld

“Na het overlijden van mijn vader heb ik jou gevraagd om de IB en erfbelasting voor me te doen. Als executeur van zijn nalatenschap heb ik veel zaken zelf kunnen oppakken en bij vragen kon ik bij jou terecht. Nu de aangiftes ook gedaan zijn en we deze besproken hebben kan ik verder alles afronden. Dank voor je ondersteuning in deze, dat was een hele geruststelling.”

Adviesgesprek

Klantervaringen

review sterren

Eefje

“De contacten met jou hebben wij als bijzonder goed ervaren. Een grote pluim!”

review sterren

Menno

“Dank voor het uitzoekwerk, de berekeningen en het advies. Al die ambtelijke taal kan ik maar moeilijk begrijpen, fijn dat jij die voor me kunt checken. Ik verwacht dat er nu meer rust zal komen.”

review sterren

Peter

“Alles is in zeer goed vertrouwen geregeld en met zeer prettige contacten.”

Kunnen we jou helpen?

Sinds 2010 voorzien wij als De NalatenschapsMakelaar in een belangrijke behoefte: mensen ontzorgen en ondersteunen met alles wat in de meest ruime zin van het woord te maken heeft met nalatenschappen. Denk aan de juridische, administratieve, financiële en fiscale aspecten. Maar je kunt ons ook inschakelen voor de praktische kant van de afwikkeling. Wil je meer weten? Neem contact op.

De Nalatenschapsmakelaar - Team

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op