Aangifte IB en Erfbelasting

Bij de afhandeling van een nalatenschap krijg je twee keer te maken met de belastingdienst. Een keer vanwege de aangifte erfbelasting en een keer vanwege de aangifte inkomstenbelasting over het laatste levensjaar van de overledene (het F-biljet).

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

Aanspreekpunt

Eén vast aanspreekpunt

Klanttevredenheid

Klanttevredenheidsscore van 9.6

Alles geregeld

Wij regelen alles voor jou

Stap voor stap geholpen

De aangifte erfbelasting of laatste inkomstenbelasting is niet zo gemakkelijk als je dat nog nooit gedaan hebt. Wij kunnen je helpen.

stap 1 icon

Aangifte erfbelasting
De aangifte erfbelasting moet je tijdig en juist doen, en dit moet voor alle erfgenamen en legatarissen gedaan worden. Als er een executeur of gevolmachtigde aangewezen is, heeft die de verantwoordelijkheid voor deze aangifte. Wij zijn je daar als Nalatenschapscoach graag bij van dienst.

stap 2 icon

Erfbelasting berekenen
Hoeveel erfbelasting je moet betalen is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals jouw relatie met de erflater en de omvang van je erfdeel. In sommige gevallen betaal je geen erfbelasting, omdat je erfdeel lager is dan de vrijstelling die voor jou geldt. Goede doelen die erven, hoeven meestal geen erfbelasting te betalen.

stap 3 icon

Aangifte F-biljet
De belastingdienst vraagt ook om aangifte te doen voor de inkomstenbelasting over het jaar waarin de erflater is overleden; dit is het zogenaamde F-biljet. Ook bij deze aangifte zijn we je graag van dienst, de NalatenschapsMakelaar informeert jou rondom het invullen/ indienen van het F-biljet.

NalatenschapsMakelaar Team 2024

Erfdeel overleden eerste ouder

Als de eerste ouder overlijdt en de andere ouder mag als langstlevende alles houden, dan erf je als kind ook. Maar je erfdeel is dan een ‘vordering’ op de langstlevende. Het is verstandig om te berekenen én vast te leggen hoe groot die vordering is. Dat voorkomt onduidelijkheid of zelfs conflicten als de tweede ouder overlijdt. Bijvoorbeeld bij de erfbelasting! In de aangifte bij overlijden van de tweede ouder mag je het kindsdeel van de eerste ouder aftrekken. Dan is het dus handig als je weet hoe veel dat toen was. Zo voorkom je ook dat je dubbel belasting betaalt.

Een voorbeeld

Een voorbeeld

“Na het overlijden van mijn vader heb ik jou gevraagd om de IB en erfbelasting voor me te doen. Als executeur van zijn nalatenschap heb ik veel zaken zelf kunnen oppakken en bij vragen kon ik bij jou terecht. Nu de aangiftes ook gedaan zijn en we deze besproken hebben kan ik verder alles afronden. Dank voor je ondersteuning in deze, dat was een hele geruststelling.”

Veelgestelde vragen

Zie hier een aantal van onze veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan even op onze veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

01 Wat is erfbelasting?

Erfbelasting is de belasting die je moet betalen over de waarde van wat je erft als iemand overlijdt. Je betaalt alleen belasting als je meer erft dan de vrijstelling die voor jou geldt.

02 Wanneer moet ik aangifte erfbelasting doen?

Doorgaans krijg je een brief van de belastingdienst dat je aangifte moet doen; dit moet binnen acht maanden na het overlijden. Eventueel is uitstel mogelijk.

03 Hoe kan De NalatenschapsMakelaar mij helpen bij de aangifte erfbelasting?

We kunnen voor je berekenen hoeveel belasting je moet betalen. Wij bieden ook hulp bij het invullen van de aangifte en geven inzicht in keuzes die je kunt maken, waardoor je wellicht belasting kunt besparen.

04 Wat gebeurt er als ik te laat ben met mijn aangifte erfbelasting?

Te laat aangifte doen kan betekenen dat je belastingrente moet betalen of zelfs een boete. Het is dan ook belangrijk om tijdig hulp te zoeken als je verwacht dat je de deadline niet gaat halen.

Eerdere ervaringen

“Dank voor je advies en hulp. Ik heb je diensten aangeraden binnen mijn vrienden- en familiekring. Ik ben blij dat ik met je adviezen zo ver ben gekomen en dat ik geen onverstandige keuzes heb gemaakt in de aanvaarding en afwikkeling van de nalatenschap.” 

Peter

“Je bent een grote steun voor me geweest. Ik was zelf een heel eind gekomen, maar toen ik bang werd om fouten te gaan maken, heb ik jou ingeschakeld. Dat heef me een hoop rust gegeven. Ik raad iedereen, die even niet weet hoe nu verder, aan om met de NalatenschapsMakelaar in zee te gaan.” 

Carlijn

“Je bent onze rots in de branding. Je bent altijd kritisch geweest en hebt ons nooit naar de mond gepraat. Je bent een zeer integer en oprecht persoon. Je staat echt boven de partijen. Zonder jou hadden we het bijltje er allang bij neergegooid.” 

Henk

“Mijn oprechte waardering en dankbaarheid voor de uitstekende service als nalatenschapsmakelaar. Jullie empathie en doortastendheid zijn heel prettig geweest in onze samenwerking. Nogmaals heel hartelijk dank!” 

Maurits

Erfenis zuiver aanvaarden

Heb je vragen of zoek je meer informatie?

Sinds 2010 ontzorgen wij mensen bij alles rondom nalatenschappen. Of het nu gaat om juridische, administratieve, financiële of fiscale zaken, of juist om praktische ondersteuning bij de afwikkeling, wij staan voor je klaar. Meer weten? Neem contact met ons op.