Erfenis aanvaarden of verwerpen

Sta je voor de keuze om een erfenis te aanvaarden of te weigeren? Het is een belangrijke beslissing, want bij aanvaarding ben je ook verantwoordelijk voor eventuele schulden van de overledene. Daarom is het slim om eerst goed uit te zoeken wat de erfenis precies inhoudt. Wij staan klaar om je hierbij te helpen met deskundig advies en duidelijke uitleg.

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

Aanspreekpunt

Eén vast aanspreekpunt

Klanttevredenheid

Klanttevredenheidsscore van 9.6

Alles geregeld

Wij regelen alles voor jou

Stap voor stap geholpen

stap 1 icon

Bepaal wat de erfenis inhoudt
Voordat je een keuze maakt, is het belangrijk om te weten wat de erfenis precies inhoudt. Bekijk of er schulden zijn en bepaal de waarde van de bezittingen. Is het geheel positief of negatief? Dit helpt je om een weloverwogen beslissing te nemen.

stap 2 icon

Kies hoe je de erfenis afhandelt
Je hebt drie opties als erfgenaam:

  • Zuiver aanvaarden: Dit betekent dat je de erfenis compleet aanvaardt, inclusief eventuele schulden.
  • Beneficiair aanvaarden: Zo accepteer je de erfenis onder voorbehoud: je bent alleen verantwoordelijk voor de schulden als deze niet groter zijn dan de bezittingen.
  • Erfenis verwerpen: Als je verwerpt, ben je geen erfgenaam meer. Je krijgt niets uit de nalatenschap en bent ook niet aansprakelijk voor eventuele schulden.
stap 3 icon

Beslis op tijd
Je hebt wettelijk drie maanden de tijd om de situatie uit te zoeken en een beslissing te nemen. Deze periode wordt ‘Recht van beraad’ genoemd. In die periode kun je niet gedwongen worden, bijvoorbeeld door schuldeisers, om een keuze te maken. Zolang geen schuldeiser zich meldt, kun je ook langer dan drie maanden de tijd nemen om te beslissen. Vermijd handelingen zoals het meenemen van spullen of opnemen van geld, want dit kan worden gezien als zuivere aanvaarding.

stap 4 icon

Volg de regels voor afwikkeling
Als je wilt verwerpen, moet je dat formeel melden bij de rechtbank. Beneficiaire aanvaarding begint ook bij de rechtbank, en daarna moet je de nalatenschap afwikkelen/’vereffenen’ volgens de wettelijke procedure. Dit betekent onder andere dat je een overzicht moet maken van alle bezittingen en schulden. Dit registreer je bij de rechtbank. Bij een negatieve nalatenschap moeten je de schuldeisers naar rato uitbetalen.

Mogelijkheden erfenis

Erfenis melden bij uitkering, toeslagen of pensioen

Heb je een bijstandsuitkering of zit je in de schuldsanering? Dan ben je verplicht om een erfenis te melden bij de instantie die jouw uitkering of het traject regelt. Als je een erfenis wilt verwerpen, heb je daar toestemming voor nodig. Houd er ook rekening mee dat een erfenis gevolgen kan hebben voor je financiële situatie. Zo kan het invloed hebben op toeslagen zoals zorgtoeslag, huurtoeslag of een studiebeurs, omdat deze worden berekend op basis van je inkomen en vermogen. Krijg je pensioen of een AOW-uitkering? Geen zorgen, een erfenis heeft daar geen gevolgen voor. Twijfel je? Neem contact met ons op!

Wanneer moet je het melden

Wetten en regels rondom aanvaarden erfenis

Bij het aanvaarden van een erfenis zijn er belangrijke wetten en regels die jou beschermen tegen bepaalde gevolgen. Zo zijn erfgenamen sinds 2026 beter beschermd tegen onverwachte schulden uit een erfenis (wet BETS). Ben je minderjarig, dan kun je een erfenis meestal alleen beneficiair aanvaarden (onder voorwaarden). Zuiver accepteren mag niet, maar ook verwerpen mag vaak niet, daar moet de kantonrechter dan eerst toestemming voor geven.

Veelgestelde vragen

Zie hier een aantal van onze veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan even op onze veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

01 Wat betekent het om een erfenis te aanvaarden of te verwerpen?

Als je erfgenaam bent van iemand die overleden is, kun je ervoor kiezen om de erfenis te aanvaarden, beneficiair te aanvaarden of te verwerpen. Als je zuiver aanvaardt, erf je zowel de bezittingen als de schulden in de nalatenschap; je loopt dan het risico dat je aansprakelijk wordt voor schulden. En dat wil je natuurlijk niet. Als je de financiële situatie van de overledene niet kent, is zuiver aanvaarden dus een groot risico. Dan is beneficiair aanvaarden, of misschien zelfs verwerpen, een betere optie.

02 Wat is beneficiair aanvaarden?

Beneficiair aanvaarden beschermt je tegen persoonlijke aansprakelijkheid voor eventuele schulden. Als er meer schulden zijn dan bezit, moet je deze schulden wel afbetalen voor zover dat lukt vanuit het beschikbare vermogen, maar meer niet. Als er toch meer bezit blijkt te zijn dan schulden, dus een positief saldo, is dat voor jou als erfgenaam.

03 Wanneer is het verstandig om een erfenis te verwerpen?

Als je zeker weet -of sterke vermoedens hebt- dat de erfenis meer schulden dan bezittingen bevat, kun je de erfenis ook verwerpen. Door te verwerpen ben je geen erfgenaam meer en heb je dus geen bemoeienis met de erfenis. Dat kan je veel gedoe besparen. Het erfgenaam-schap schuift dan wel door naar je nakomelingen, die moeten dan dus ook verwerpen. Als je minderjarige kinderen hebt is verwerpen niet altijd mogelijk. Raadpleeg dan een specialist, zoals de NalatenschapsMakelaar.

04 Hoe weet ik welke vorm van aanvaarden voor mij de beste keuze is?

De NalatenschapsMakelaar helpt je om de financiële situatie van de erfenis te beoordelen en te adviseren of beneficiair aanvaarden verstandig is, of dat je beter kunt verwerpen of juist dat je met een gerust zuiver kunt aanvaarden.

Daarnaast geven we je advies over de beste optie en we begeleiden je bij de procedure die je moet volgen bij de Rechtbank om te kunnen verwerpen of beneficiair te aanvaarden.

Eerdere ervaringen

“We zijn elkaar tegengekomen tijdens een van de moeilijkste periodes in mijn leven. Maar goh, wat ben ik daar dankbaar voor.” 

Karel

“We zijn je dankbaar voor je begeleiding bij het regelen van de nalatenschap van onze ouders. Je hebt hier op een kundige en prettige wijze vorm aangegeven en ons daardoor veel zorgen (werk) ontnomen. Wij kunnen je bij iedereen aanraden.” 

Liselotte

“Mijn dank voor de correcte, spoedige en vakkundige afhandeling van de nalatenschap van mijn zus.”

Jesse

“Je bent een grote steun voor me geweest. Ik was zelf een heel eind gekomen, maar toen ik bang werd om fouten te gaan maken, heb ik jou ingeschakeld. Dat heef me een hoop rust gegeven. Ik raad iedereen, die even niet weet hoe nu verder, aan om met de NalatenschapsMakelaar in zee te gaan.” 

Carlijn

Erfenis zuiver aanvaarden

Heb je vragen of zoek je meer informatie?

Sinds 2010 ontzorgen wij mensen bij alles rondom nalatenschappen. Of het nu gaat om juridische, administratieve, financiële of fiscale zaken, of juist om praktische ondersteuning bij de afwikkeling, wij staan voor je klaar. Meer weten? Neem contact met ons op.