Levenstestament laten maken

Naast een testament, dat de zaken ná je overlijden betreft, kun je ook een levenstestament opmaken. Dit doe je voor het geval dat je op enig moment wilsonbekwaam zou worden. Nu we allemaal steeds ouder worden, is de kans daarop steeds groter.

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

Aanspreekpunt

Eén vast aanspreekpunt

Klanttevredenheid

Klanttevredenheidsscore van 9.6

Alles geregeld

Wij regelen alles voor jou

Keuzemogelijkheden

Stél dat je door ziekte of een ongeluk niet meer in staat bent om zelf allerlei beslissingen te nemen, wat dan? In een levenstestament leg je vast wie dan namens jou mag beslissen en handelen; je geeft een volmacht aan iemand die dan de beslissingen voor jou kan en mag nemen.

stap 1 icon

Financiële volmacht
In een levenstestament regel je o.a. dat de gevolmachtigde jouw financiële zaken kan regelen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Bijvoorbeeld je bankzaken, je verzekeringen, contacten met instanties, de belastingen etc. En als je in een zorginstelling opgenomen wordt en echt niet meer naar huis terugkomt, ook het verkopen van je huis.

stap 2 icon

Medische volmacht
Naast financiële zaken gaat een levenstestament ook over medische beslissingen die genomen worden als je dat zelf niet meer kunt. Zonder gevolmachtigde heeft de dokter het laatste woord; als je zelf meer regie wilt houden is het goed om een gevolmachtigde aan te stellen die weet wat jouw wensen zijn en daarover met de dokter kan overleggen.

stap 3 icon

Levensexecuteur – Gevolmachtigde
Een Levensexecuteur is dus degene die namens jou en in opdracht van jou beslist over belangrijke zaken als je dat zelf niet meer kunt. Zo’n volmacht geef je natuurlijk alleen aan iemand die je volledig vertrouwt. Vaak een partner, of kinderen. Maar een partner kan ook overlijden, en niet iedereen wil zo’n grote verantwoordelijkheid aan de kinderen overlaten.

NalatenschapsMakelaar Team 2024

Huis niet verkoopbaar door wilsonbekwaamheid

Het ontbreken van een volmacht kan tot grote problemen leiden. Stel je hebt als echtpaar een gezamenlijk koophuis. Een van de twee wordt helaas dement, en de ander wil het huis verkopen om naar een seniorenflat te kunnen verhuizen. Maar….. dan blijkt dat het huis niet verkocht kan worden, immers een van de eigenaren is wilsonbekwaam en kan bij de notaris geen akte meer ondertekenen. Dan kan de partner niet anders dan bewind aanvragen bij de rechter, met alle administratieve verplichtingen van dien. Met een levenstestament waarin partners elkaar de volmacht geven is zo’n situatie te voorkomen.

Levenstestament opstellen

Levenstestament opstellen

Bij het opstellen van een levenstestament komen veel aspecten aan bod waarover je moet nadenken. We bieden hulp bij het helder krijgen van: wat wil ik nu eigenlijk en wie mag mij vertegenwoordigen op het gebied van zorg en financiën wanneer ik dat zelf niet meer kan? Alle aspecten van zorg en financiën nemen wij met je door. Denk aan zorgaspecten als behandelverbod of wilsverklaringen. Denk bij financiën aan aspecten als: mogen er schenkingen gedaan worden door mijn gevolmachtigde of mag deze de woning verkopen? Als NalatenschapsMakelaar helpen we je bij de afwegingen van wat er allemaal mogelijk is en wat jij wilt. Zo kun je dan met een gerust hart een levenstestament laten opstellen, dat voldoet aan al je wensen.

Veelgestelde vragen

Zie hier een aantal van onze veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan even op onze veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

01 Hoeveel mensen hebben een testament?

Harde cijfers zijn er niet, maar uit onderzoeken is wel gebleken dat zeker 60% van de Nederlanders geen testament heeft. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar in veel situaties heeft dit ongewenste gevolgen, zoals ruzie tussen erfgenamen, meer erfbelasting dan nodig was geweest etc.

02 Hoe vaak komt er onenigheid rond een erfenis?

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan en er zijn verschillende cijfers. De rode draad lijkt dat er bij een derde tot de helft van alle erfenissen onenigheid ontstaat, regelmatig ook tot keiharde strijd aan toe.

03 Wat is een kindsdeel?

Volgens de wet, dus als er geen testament is, hebben kinderen en de langstlevende partner ieder recht op een gelijk deel van de nalatenschap. Dat wordt het kindsdeel genoemd. In een testament kan door de erflater ook een andere verdeling zijn vastgelegd.

04 Langstlevende beschermd?

Ja dat is sinds 2003 wettelijk geregeld: bij het overlijden van de eerste ouder erft diens echtgenoot/ote alle bezittingen en houden de kinderen hun erfdeel tegoed. Dit ter bescherming van de langstlevende ouder. De kinderen kunnen hun erfdeel niet opeisen, maar hebben een vordering op de langstlevende. Deze vordering ontvangen ze na het overlijden van de langstlevende en is een schuld van de nalatenschap van de langstlevende.

Eerdere ervaringen

“Dank voor je advies en hulp. Ik heb je diensten aangeraden binnen mijn vrienden- en familiekring. Ik ben blij dat ik met je adviezen zo ver ben gekomen en dat ik geen onverstandige keuzes heb gemaakt in de aanvaarding en afwikkeling van de nalatenschap.” 

Peter

“Je bent een grote steun voor me geweest. Ik was zelf een heel eind gekomen, maar toen ik bang werd om fouten te gaan maken, heb ik jou ingeschakeld. Dat heef me een hoop rust gegeven. Ik raad iedereen, die even niet weet hoe nu verder, aan om met de NalatenschapsMakelaar in zee te gaan.” 

Carlijn

“Je bent onze rots in de branding. Je bent altijd kritisch geweest en hebt ons nooit naar de mond gepraat. Je bent een zeer integer en oprecht persoon. Je staat echt boven de partijen. Zonder jou hadden we het bijltje er allang bij neergegooid.” 

Henk

“Mijn oprechte waardering en dankbaarheid voor de uitstekende service als nalatenschapsmakelaar. Jullie empathie en doortastendheid zijn heel prettig geweest in onze samenwerking. Nogmaals heel hartelijk dank!” 

Maurits

Erfenis zuiver aanvaarden

Heb je vragen of zoek je meer informatie?

Sinds 2010 ontzorgen wij mensen bij alles rondom nalatenschappen. Of het nu gaat om juridische, administratieve, financiële of fiscale zaken, of juist om praktische ondersteuning bij de afwikkeling, wij staan voor je klaar. Meer weten? Neem contact met ons op.