Financiële- en fiscale planning

Je wilt je geldzaken graag goed en slim regelen. Daarbij is een testament belangrijk, daarmee regel je de overdracht van je vermogen na je overlijden aan je erfgenamen. Maar er zijn méér mogelijkheden, afhankelijk van je situatie, de omvang van je vermogen, jouw specifieke wensen. Je kunt bijvoorbeeld al bij leven vermogen overdragen met schenkingen.

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

NalatenschapsMakelaar Iconen

Hulp nodig bij het afhandelen van een nalatenschap? Of wil je je eigen nalatenschap regelen? Wij helpen je graag, dat geeft jou rust.

Binnen twee werkdagen reactie

Aanspreekpunt

Eén vast aanspreekpunt

Klanttevredenheid

Klanttevredenheidsscore van 9.6

Alles geregeld

Wij regelen alles voor jou

Keuzemogelijkheden

De NalatenschapsMakelaar bespreekt met jou welke mogelijkheden in jouw specifieke situatie interessant kunnen zijn, zodat je een overwogen keuze kunt maken.

stap 1 icon

Schenken met de warme hand
Als je voldoende liquide middelen hebt, kan je al bij leven schenken. Er zijn er diverse belastingvrije mogelijkheden. En als je wel vermogen hebt, maar niet vrij beschikbaar, kun je overwegen om te schenken ‘op papier’. Soms wil je niet schenken, maar wel je kind helpen met een lening.

stap 2 icon

Geld in de stenen
Veel mensen hebben een overwaarde in hun huis. Daar heb je op het eerste gezicht niet veel aan, immers, dat komt er pas uit als je het huis verkoopt. Maar er kunnen mogelijkheden zijn, zoals een extra hypotheek, of overdracht aan (een van) de kinderen, of ook weer: schenken ‘op papier’.

stap 3 icon

Schenkbelasting of erfbelasting?
Als je meer schenkt dan fiscaal vrijgesteld is, moet over het meerdere schenkbelasting betaald worden. Als je bij je overlijden geld nalaat, geldt daarbij de erfbelasting. Het kan verstandig zijn om te bekijken welke mogelijkheden tot welke belastingdruk leiden.

NalatenschapsMakelaar Team 2024

Kleinkindlegaat

Als je als grootouder in je testament een bedrag rechtstreeks nalaat aan je kleinkind, heeft die daarbij een vrijstelling van € 22.918 (tarief 2023). Als dat geld naar je eigen kind zou gaan, moet die daar erfbelasting over betalen, dat bespaar je dus door het aan je kleinkind na te laten. En ben je bezorgd dat dat kleinkind nog niet verstandig met geld om kan gaan? Dan kun je je eigen kind als bewindvoerder aanstellen over dat bedrag tot een bepaalde leeftijd van je kleinkind.

Financiele planning maken met NalatenschapsMakelaar

Een financiële planning

Bij je financiële planning kunnen allerlei zaken een rol spelen. Bijvoorbeeld, als je getrouwd bent, of dat onder huwelijkse voorwaarden is of in gemeenschap van goederen. En als je samenwoont, of je een samenlevingscontract hebt en wat daar dan precies in vastgelegd is. En hoe is je pensioen geregeld? Heb je soms een levensverzekering, of een lijfrente? Al dergelijke aspecten zijn van invloed.

Veelgestelde vragen

Zie hier een aantal van onze veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan even op onze veelgestelde vragen pagina of neem contact met ons op. We helpen je graag verder.

01 Hoeveel mensen hebben een testament?

Harde cijfers zijn er niet, maar uit onderzoeken is wel gebleken dat zeker 60% van de Nederlanders geen testament heeft. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar in veel situaties heeft dit ongewenste gevolgen, zoals ruzie tussen erfgenamen, meer erfbelasting dan nodig was geweest etc.

02 Hoe vaak komt er onenigheid rond een erfenis?

Er zijn allerlei onderzoeken gedaan en er zijn verschillende cijfers. De rode draad lijkt dat er bij een derde tot de helft van alle erfenissen onenigheid ontstaat, regelmatig ook tot keiharde strijd aan toe.

03 Wat is een kindsdeel?

Volgens de wet, dus als er geen testament is, hebben kinderen en de langstlevende partner ieder recht op een gelijk deel van de nalatenschap. Dat wordt het kindsdeel genoemd. In een testament kan door de erflater ook een andere verdeling zijn vastgelegd.

04 Langstlevende beschermd?

Ja dat is sinds 2003 wettelijk geregeld: bij het overlijden van de eerste ouder erft diens echtgenoot/ote alle bezittingen en houden de kinderen hun erfdeel tegoed. Dit ter bescherming van de langstlevende ouder. De kinderen kunnen hun erfdeel niet opeisen, maar hebben een vordering op de langstlevende. Deze vordering ontvangen ze na het overlijden van de langstlevende en is een schuld van de nalatenschap van de langstlevende.

Eerdere ervaringen

“Dank voor je advies en hulp. Ik heb je diensten aangeraden binnen mijn vrienden- en familiekring. Ik ben blij dat ik met je adviezen zo ver ben gekomen en dat ik geen onverstandige keuzes heb gemaakt in de aanvaarding en afwikkeling van de nalatenschap.” 

Peter

“Je bent een grote steun voor me geweest. Ik was zelf een heel eind gekomen, maar toen ik bang werd om fouten te gaan maken, heb ik jou ingeschakeld. Dat heef me een hoop rust gegeven. Ik raad iedereen, die even niet weet hoe nu verder, aan om met de NalatenschapsMakelaar in zee te gaan.” 

Carlijn

“Je bent onze rots in de branding. Je bent altijd kritisch geweest en hebt ons nooit naar de mond gepraat. Je bent een zeer integer en oprecht persoon. Je staat echt boven de partijen. Zonder jou hadden we het bijltje er allang bij neergegooid.” 

Henk

“Mijn oprechte waardering en dankbaarheid voor de uitstekende service als nalatenschapsmakelaar. Jullie empathie en doortastendheid zijn heel prettig geweest in onze samenwerking. Nogmaals heel hartelijk dank!” 

Maurits

Erfenis zuiver aanvaarden

Heb je vragen of zoek je meer informatie?

Sinds 2010 ontzorgen wij mensen bij alles rondom nalatenschappen. Of het nu gaat om juridische, administratieve, financiële of fiscale zaken, of juist om praktische ondersteuning bij de afwikkeling, wij staan voor je klaar. Meer weten? Neem contact met ons op.