Afwikkeling nalatenschap

Afwikkeling erfenis

Heb je onlangs een dierbare verloren? En ben je erfgenaam? Dan is er nu opeens van alles te doen en te regelen. Grote kans dat je nog geen ervaring hebt met afwikkeling van een erfenis, dus dan loop je tegen veel vragen aan.

Adviesgesprek
×

Je hoeft het niet alleen te doen

Bij een afwikkeling erfenis komt veel kijken, uitleg van het testament, administratie uitzoeken, bankzaken regelen, inboedel verdelen of verkopen, afspraken tussen erfgenamen onderling maken, de erfbelasting regelen etc. Kom je er niet (helemaal) uit? Neem dan contact op met De NalatenschapsMakelaar.

Icons-home

Hulp voor erfgenamen

We kunnen voor jou en eventuele andere erfgenamen allerlei zaken regelen of je van advies dienen over hoe je het zelf aan kunt pakken. Wij weten de weg en gidsen je met onze ervaring als De Nalatenschapsmakelaar graag bij alle te nemen stappen en het nemen van goede beslissingen. Maak kennis met ons in een vrijblijvend adviesgesprek.

Icons-glasses

Hulp voor de executeur

Ben je benoemd tot executeur? Dat is een grote verantwoordelijkheid. Ook dan kun je wellicht steun gebruiken om het hele traject soepel te laten verlopen en tot een goed einde te brengen. De NalatenschapsMakelaar kan daarbij jouw vertrouwenspersoon zijn, zodat je weet dat je de juiste weg bewandelt bij de afwikkeling erfenis.

Icons-document

Werk uit handen

Als je wilt kunnen we taken daadwerkelijk van je overnemen. We kunnen bijvoorbeeld als gevolmachtigde van de erfgenamen optreden. Een andere optie is dat we als tweede executeur aan de benoemde executeur worden toegevoegd of deze zelfs vervangen. Dan nemen wij de verantwoordelijkheid voor de afwikkeling erfenis dus over.

Simpel of heel ingewikkeld

Stappenplan maken

Ook als je zoveel mogelijk zelf wilt doen bij de afwikkeling van de erfenis, zoek je misschien toch naar zekerheid of je het wel goed doet. Wij kunnen dan een stappenplan met je opstellen. Daarin nemen we alles op dat gebeuren moet en zetten dat in volgorde. Ook geven we je achtergrondinformatie over mogelijkheden en potentiële problemen. Zo kun je zelf met meer zekerheid aan de slag. Bij vragen of problemen bij de afwikkeling erfenis staan we voor je klaar.

Adviesgesprek

Na overlijden

Praktijkvoorbeeld afwikkeling erfenis

Een moeder heeft een moeizame relatie met haar dochter en zoon. Ze heeft psychische problemen en dat heeft groot effect op de onderlinge verhoudingen. Als moeder overlijdt, zien de kinderen er tegenop haar persoonlijke administratie en spullen uit te moeten zoeken, ze weten niet wat ze kunnen verwachten. De NalatenschapsMakelaar neemt deze taken van hen over en regelt alles tot de woning leeg en verkoopklaar is. Uiteraard is er regelmatig overleg over de voortgang. De verkoop van de woning en de erfbelasting regelen de kinderen zelf. Op deze manier is deze afwikkeling erfenis niet onnodig belastend voor hen geweest.

Adviesgesprek

Klantervaringen

review sterren

Marijke

“Dank voor je deskundige adviezen.”

review sterren

Cees en Angela

“Met veel geduld van jou zijn onze vragen uitgebreid beantwoord.”

review sterren

Cornelis

“Prima werk geleverd!”

Veelgezochte onderwerpen

Lees het antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.

Wat is ‘de wettelijke verdeling’?
Wanneer er geen testament is en de erfgenamen hebben de erfenis aanvaard, vindt de afwikkeling van de nalatenschap volgens de regels van de wet plaats. De echtgenoot van de overledene en eventuele kinderen zijn dan voor gelijke delen erfgenaam. Alle bezit (en schuld) blijft echter bij de echtgenoot, ‘de langstlevende’. De kinderen krijgen hun wettelijk erfdeel in de vorm van een niet-opeisbare vordering op de langstlevende. Deze wordt pas uitbetaald als ook de langstlevende overlijdt. Als er geen echtgenoot is, zijn de kinderen de wettelijke erfgenamen. Als er geen kinderen zijn, zijn de naaste familieleden erfgenaam.
Wat is een legaat?
Een erflater kan in het testament opnemen dat specifieke goederen of een omschreven geldbedrag naar aan een specifieke persoon of organisatie gaat. Bijvoorbeeld € 10.000 aan een goed doel, of een antiek horloge aan die ene dierbare neef.
Wat is een gevolmachtigde?
Als er in het testament geen executeur is aangewezen, moeten de erfgenamen zelf de nalatenschap afwikkelen. Zij kunnen er dan voor kiezen om dit zelf te doen, maar ze kunnen ook iemand aanwijzen die alles namens de erfgenamen gaat regelen, de gevolmachtigde. De erfgenamen geven hiervoor dan een volmacht, soms aan een van de erfgenamen, soms aan een externe professionele persoon. Deze gevolmachtigde is dan bevoegd om de nalatenschap voor de erfgenamen af te wikkelen.
Erft mijn schoonkind ook van mij?
In de meeste testamenten wordt opgenomen dat de erfenis alleen wordt geërfd door het éigen kind, en niet in een gemeenschap van goederen valt. Zo erft het schoonkind dus niet. Dat moet wel in het testament geregeld worden. Anders bestaat de kans dat na een scheiding dit schoonkind recht heeft op de helft van het van jou geërfde geld.

De NalatenschapsMakelaar veelgezochte onderwerpen

Neem contact op

030 – 800 79 66

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op