Soorten testamenten

Welke soorten testamenten zijn er?

Er zijn verschillende soorten testamenten. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.

Langstlevende testament met ouderlijke boedelverdeling

Dit was het meest voorkomende testament voor 2003. Hierin werd de volledige nalatenschap toebedeeld aan de langstlevende echtgenoot. Sinds 2003 is dat de standaardregeling bij wettelijke verdeling. Toch zijn er nog veel van deze testamenten in omloop en zullen er nog veel afgewikkeld worden in de komende jaren.

Vruchtgebruiktestament

Een vruchtgebruiktestament sluit over het algemeen de langstlevende uit van de nalatenschap. De gehele nalatenschap gaat over op de kinderen. De langstlevende houdt echter het vruchtgebruik op de bezittingen uit de erfenis. Zij of hij mag bijvoorbeeld in het huis blijven wonen, maar is niet meer de eigenaar. Dit vruchtgebruik komt te vervallen wanneer de langstlevende overlijdt. Ook kan worden afgesproken dat het eindigt wanneer het huis wordt verlaten.

Testament met pseudo-ouderlijke boedelverdeling

Dit testament wordt gebruikt door samenwoners om de langstlevende partner verzorgd achter te laten en eigenlijk de geldende wettelijke verdeling na te bootsen. Omdat samenwoners wettelijk niet dezelfde status hebben als een echtgenoot, is het nodig hiervoor een testament op te stellen. In dit testament krijgt de langstlevende samenwonende partner alles uit de erfenis en houden de kinderen een vordering op de langstlevende.

vind je je antwoord niet?

Bekijk onze antwoorden op de meeste gestelde vragen in onze FAQ

Denkt u wel eens na over uw nalatenschap?

De NalatenschapsMakelaar is een landelijke organisatie gespecialiseerd in nalatenschapsplanning en afwikkeling.


    TelefoonVia e-mail

    © 2021 De Nalatenschapsmakelaar.