Er is iemand overleden en jij bent erfgenaam. Misschien ben je blij met wat je gaat erven. Maar misschien weet je eigenlijk niet zo goed of er wel iets te erven valt? En je wilt natuurlijk niet opdraaien voor de schulden van de overledene. Wat te doen?
AdviesgesprekAls je iets erft, heb je drie keuzes: je kunt de nalatenschap zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen. Weet je al wat jij in jouw situatie het beste kunt doen? Als je eenmaal gekozen hebt, kun je dat niet meer veranderen.
Een van de keuzes is om de erfenis ‘zuiver te aanvaarden’. Als je geen twijfels hebt, omdat je de overledene en ook diens financiële situatie goed genoeg kende, kies je voor zuiver aanvaarden. Je accepteert de erfenis dan zonder enig voorbehoud en erft alle bezittingen maar ook de schulden van de persoon in kwestie.
Moeite met het inschatten van de situatie? Je kunt dan ‘beneficiair’ aanvaarden. Dat betekent dat je de erfenis wel accepteert, maar eventuele schulden niet uit eigen zak hoeft te betalen. Als er inderdaad schulden blijken te zijn, betaal je die alleen voor zover de nalatenschap daar de middelen voor biedt.
Als je zeker weet dat er schulden zijn, of je wilt om persoonlijke redenen de erfenis niet, dan kun je deze ‘verwerpen’. Als je verwerpt, moet je daarvoor een verklaring afleggen bij de rechtbank. Je bent dan géén erfgenaam meer. Pas wel op: als jij verwerpt, schuift jouw erfdeel door naar jouw nakomelingen of andere familieleden.
Als je zelf een nalatenschap verwerpt, schuift jouw erfdeel door naar jouw kinderen. Als deze nog minderjarig zijn, mag je niet zomaar ook voor hen de erfenis verwerpen. Je moet dan eerst bij de kantonrechter aantonen dat deze erfenis echt negatief is. Ook bij deze procedure kunnen we als Nalatenschapscoach jou helpen.
Bij een zuivere aanvaarding erven de erfgenamen álles. Dan kan het gaan om een huis, spaargeld, een auto maar ook alle persoonlijke bezittingen. Sieraden, huisraad, maar ook foto’s, soms dagboeken en brieven. Het kan voor families een mooi onderdeel van het rouwproces zijn om dit samen allemaal uit te zoeken en te verdelen. Maar in andere families is dit nu juist het meest pijnlijke onderdeel van de nalatenschap. We proberen ook daarbij te helpen en te ondersteunen waar we kunnen.
Karel
“We zijn elkaar tegengekomen tijdens een van de moeilijkste periodes in mijn leven. Maar goh, wat ben ik daar dankbaar voor.”
Jan
“Als ik jou niet had gehad, dan had ik niet geweten wat ik zou moeten doen.”
Afra
“Mocht er ooit nog iets zijn dan weet ik je echt te vinden. Jouw inbreng heeft mij veel goed gedaan”.
Sinds 2010 voorzien wij als De NalatenschapsMakelaar in een belangrijke behoefte: mensen ontzorgen en ondersteunen met alles wat in de meest ruime zin van het woord te maken heeft met nalatenschappen. Denk aan de juridische, administratieve, financiële en fiscale aspecten. Maar je kunt ons ook inschakelen voor de praktische kant van de afwikkeling. Wil je meer weten? Neem contact op.
"*" geeft vereiste velden aan
Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op