Afwikkeling nalatenschap

Afwikkeling nalatenschap

Bij het overlijden van een dierbare moet er veel geregeld worden en zijn er veel beslissingen te nemen. Dat is in zo'n verdrietige tijd niet altijd gemakkelijk.

Adviesgesprek
×

Wat kunnen we voor je doen?

De NalatenschapsMakelaar kan jou en de andere betrokkenen veel werk en zorgen uit handen nemen. Soms zijn de erfgenamen (of de executeur) niet in staat om zelf de nalatenschap af te handelen, of ze zien ertegenop.

Icons-home

Benoemen tot gevolmachtigde

Namens alle erfgenamen kunnen we de nalatenschap van A tot Z afwikkelen. We worden dan in de Verklaring van Erfrecht opgenomen. Weten wat we precies voor jou kunnen doen? Neem contact op met De NalatenschapsMakelaar.

Icons-glasses

Samen afwikkelen

Wil jij als erfgenaam of als executeur de afwikkeling van de nalatenschap zelf regelen, maar wel met wat steun? Dan kunnen wij als adviseur en vertrouwenspersoon naast je staan, je stapsgewijs door het hele traject gidsen en je helpen waar gewenst.

Icons-document

Advies op maat

Als NalatenschapsMakelaar kunnen we je ook bijstaan op deelterreinen. Wij kunnen je adviseren over de uitleg van het testament, over juridische aspecten, over de bank, de erfbelasting en bij allerhande praktische aangelegenheden.

Het team Nalatenschapsmakelaar

Afwikkeling nalatenschap

Simpel – of heel ingewikkeld?

Soms is een afwikkeling nalatenschap heel overzichtelijk. Is er een duidelijk testament en zijn de verhoudingen tussen de erfgenamen goed? Dan is het goed mogelijk dat alles soepel en snel geregeld wordt. Maar er kunnen ook allerlei obstakels zijn. Bijvoorbeeld als een kind is onterfd; dat geeft veel extra emoties en kan ook in praktische zin ingewikkeld zijn. Of als er een vakantiehuis geërfd wordt in het buitenland. Of als de overledene kinderen had van verschillende partners. Of als een van de erfgenamen wilsonbewaam is. Of als er opeens schulden blijken te zijn. Als mensen hulp zoeken horen we daar ook vaak heel andere redenen bij, zoals: te weinig tijd of kennis van zaken, of onderlinge familieverhoudingen die niet optimaal zijn.

Adviesgesprek

Wij geven overzicht

Wij geven overzicht

Een nalatenschap hoeft op zich niet ingewikkeld te zijn, maar soms is het toch een lastige klus voor de erfgenamen. Zo hebben we onlangs twee jonge zoons geholpen, van een plotseling overleden alleenstaande vader. De jongens wisten zich geen raad, niet met hun emoties maar ook niet met wat er nu allemaal op hen afkwam. Hoe moest het allemaal, konden we alsjeblieft helpen? Wij konden al gauw rust brengen, door de regie over te nemen en stap voor stap met hen door te nemen wat er moest gebeuren. Als gevolmachtigde namens de jongens hebben we die hele nalatenschap in rust afgewikkeld.

Adviesgesprek

Klantervaringen

review sterren

Liselotte

“We zijn je dankbaar voor je begeleiding bij het regelen van de nalatenschap van onze ouders. Je hebt hier op een kundige en prettige wijze vorm aangegeven en ons daardoor veel zorgen (werk) ontnomen. Wij kunnen je bij iedereen aanraden.”

review sterren

Dylan

“Onze vader overleed op jonge leeftijd en wij wisten als kinderen niets van het regelen van een nalatenschap. Wij vonden de NalatenschapsMakelaar en hadden meteen een vertrouwd gevoel bij haar. Met deze hulp hebben wij ook een hoop zelf kunnen doen. Wij zijn haar erg dankbaar dat alles in goede banen is verlopen dat we dit goed af hebben kunnen sluiten.”

review sterren

Adam

“Je hebt als mijn vertegenwoordiger de nalatenschap van mijn moeder samen met mijn broers naar grote tevredenheid afgewikkeld. Zonder jou was de afwikkeling van de nalatenschap niet zo succesvol verlopen. Ik woon in het buitenland en ben blij dat ik jou heb ingeschakeld.”

Veelgezochte onderwerpen

Lees het antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.

Wat is ‘de wettelijke verdeling’?
Wanneer er geen testament is en de erfgenamen hebben de erfenis aanvaard, vindt de afwikkeling van de nalatenschap volgens de regels van de wet plaats. De echtgenoot van de overledene en eventuele kinderen zijn dan voor gelijke delen erfgenaam. Alle bezit (en schuld) blijft echter bij de echtgenoot, ‘de langstlevende’. De kinderen krijgen hun wettelijk erfdeel in de vorm van een niet-opeisbare vordering op de langstlevende. Deze wordt pas uitbetaald als ook de langstlevende overlijdt. Als er geen echtgenoot is, zijn de kinderen de wettelijke erfgenamen. Als er geen kinderen zijn, zijn de naaste familieleden erfgenaam.
Wat is een legaat?
Een erflater kan in het testament opnemen dat specifieke goederen of een omschreven geldbedrag naar aan een specifieke persoon of organisatie gaat. Bijvoorbeeld € 10.000 aan een goed doel, of een antiek horloge aan die ene dierbare neef.
Wat is een gevolmachtigde?
Als er in het testament geen executeur is aangewezen, moeten de erfgenamen zelf de nalatenschap afwikkelen. Zij kunnen er dan voor kiezen om dit zelf te doen, maar ze kunnen ook iemand aanwijzen die alles namens de erfgenamen gaat regelen, de gevolmachtigde. De erfgenamen geven hiervoor dan een volmacht, soms aan een van de erfgenamen, soms aan een externe professionele persoon. Deze gevolmachtigde is dan bevoegd om de nalatenschap voor de erfgenamen af te wikkelen.
Erft mijn schoonkind ook van mij?
In de meeste testamenten wordt opgenomen dat de erfenis alleen wordt geërfd door het éigen kind, en niet in een gemeenschap van goederen valt. Zo erft het schoonkind dus niet. Dat moet wel in het testament geregeld worden. Anders bestaat de kans dat na een scheiding dit schoonkind recht heeft op de helft van het van jou geërfde geld.

De Nalatenschapsmakelaar - Team

Neem contact op

030 – 800 79 66

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op