Afwikkeling nalatenschap

De afhandeling van een erfenis is een forse klus.

Er moet van alles gebeuren en er gaat dan ook vaak veel tijd overheen vóór alles geregeld is en de erfgenamen hun deel krijgen.

Adviesgesprek
×

Verkijk je er niet op.

Zeker als de erfgenamen niet goed weten hoe ze de afwikkeling van een erfenis moeten aanpakken en misschien zelfs verkeerde keuzes maken, kan het lang duren. Meestal is het zeker een jaar en het kan ook wel twee jaar of meer worden voor alles echt geregeld en klaar is.

Icons-home

Wie zijn de erfgenamen?

Vaak staat dat in een testament, zonder testament is dat bepaald door de wet. Vraag is dan: willen die erfgenamen de erfenis ook zuiver aanvaarden, of gaan ze verwerpen of liever beneficiair aanvaarden?

Icons-glasses

Welke formaliteiten?

Vaak is een notariële verklaring van erfrecht nodig bij een afhandeling erfenis. Ook moet er een ‘boedelbeschrijving’ komen. De administratie moet uitgezocht worden, uitpluizen wat er aan bezit is – en wellicht ook schulden?

Icons-document

Praktische zaken

Als nabestaande heb je ook je handen vol aan het opzeggen van lidmaatschappen, abonnementen en dergelijke, het uitzoeken van de inboedel, de woning ontruimen, de verkoop van waardevolle spullen, noem maar op.

Simpel of heel ingewikkeld

Wie mag de beslissingen nemen bij de afhandeling van een erfenis?

Als er in het testament een executeur is benoemd, heeft diegene de opdracht om de hele afhandeling van de erfenis te doen. Het hangt er van af wat er precies in het testament staat – soms moet de executeur met de erfgenamen overleggen, soms ook mag de executeur alles rond de afhandeling erfenis zelf beslissen. Als er geen executeur is, moeten de erfgenamen alles zelf doen. Dat is niet altijd eenvoudig. Een prima oplossing is dan om een gevolmachtigde aan te stellen, zoals De NalatenschapsMakelaar, die namens de erfgenamen de hele nalatenschap afwikkelt. Wij hebben veel kennis en ervaring, laat ons jou ontzorgen!

Adviesgesprek

Na overlijden

Waar moet je extra op letten bij de afhandeling erfenis?

Zorgvuldigheid is van groot belang bij de afwikkeling erfenis. Voor je het weet maak je (dure) fouten. Bijvoorbeeld als je al iets van de overledene verkoopt vóór je weet of alle erfgenamen de erfenis wel willen aanvaarden? Of als de aandelen van de overledene niet verkocht worden en de koers daalt opeens. Of als je je vergist bij de aangifte erfbelasting. Of te vroeg een voorschot uitbetaalt aan alle erfgenamen. Of je ziet over het hoofd dat de overledene nog ergens een schuld had. Allemaal heel nare maar voor de hand liggende vergissingen. Voor een afwikkeling heb je nu eenmaal verstand van zaken nodig. De NalatenschapsMakelaar weet de weg. Wij hebben veel ervaring met het afwikkelen van nalatenschappen en weten wat ons te doen staat.

Adviesgesprek

Klantervaringen

review sterren

Liselotte

“We zijn je dankbaar voor je begeleiding bij het regelen van de nalatenschap van onze ouders. Je hebt hier op een kundige en prettige wijze vorm aangegeven en ons daardoor veel zorgen (werk) ontnomen. Wij kunnen je bij iedereen aanraden.”

review sterren

Dylan

“Onze vader overleed op jonge leeftijd en wij wisten als kinderen niets van het regelen van een nalatenschap. Wij vonden de NalatenschapsMakelaar en hadden meteen een vertrouwd gevoel bij haar. Met deze hulp hebben wij ook een hoop zelf kunnen doen. Wij zijn haar erg dankbaar dat alles in goede banen is verlopen dat we dit goed af hebben kunnen sluiten.”

review sterren

Adam

“Je hebt als mijn vertegenwoordiger de nalatenschap van mijn moeder samen met mijn broers naar grote tevredenheid afgewikkeld. Zonder jou was de afwikkeling van de nalatenschap niet zo succesvol verlopen. Ik woon in het buitenland en ben blij dat ik jou heb ingeschakeld.”

Veelgezochte onderwerpen

Lees het antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.

Wat is ‘de wettelijke verdeling’?
Wanneer er geen testament is en de erfgenamen hebben de erfenis aanvaard, vindt de afwikkeling van de nalatenschap volgens de regels van de wet plaats. De echtgenoot van de overledene en eventuele kinderen zijn dan voor gelijke delen erfgenaam. Alle bezit (en schuld) blijft echter bij de echtgenoot, ‘de langstlevende’. De kinderen krijgen hun wettelijk erfdeel in de vorm van een niet-opeisbare vordering op de langstlevende. Deze wordt pas uitbetaald als ook de langstlevende overlijdt. Als er geen echtgenoot is, zijn de kinderen de wettelijke erfgenamen. Als er geen kinderen zijn, zijn de naaste familieleden erfgenaam.
Wat is een legaat?
Een erflater kan in het testament opnemen dat specifieke goederen of een omschreven geldbedrag naar aan een specifieke persoon of organisatie gaat. Bijvoorbeeld € 10.000 aan een goed doel, of een antiek horloge aan die ene dierbare neef.
Wat is een gevolmachtigde?
Als er in het testament geen executeur is aangewezen, moeten de erfgenamen zelf de nalatenschap afwikkelen. Zij kunnen er dan voor kiezen om dit zelf te doen, maar ze kunnen ook iemand aanwijzen die alles namens de erfgenamen gaat regelen, de gevolmachtigde. De erfgenamen geven hiervoor dan een volmacht, soms aan een van de erfgenamen, soms aan een externe professionele persoon. Deze gevolmachtigde is dan bevoegd om de nalatenschap voor de erfgenamen af te wikkelen.
Erft mijn schoonkind ook van mij?
In de meeste testamenten wordt opgenomen dat de erfenis alleen wordt geërfd door het éigen kind, en niet in een gemeenschap van goederen valt. Zo erft het schoonkind dus niet. Dat moet wel in het testament geregeld worden. Anders bestaat de kans dat na een scheiding dit schoonkind recht heeft op de helft van het van jou geërfde geld.

De NalatenschapsMakelaar veelgezochte onderwerpen

Neem contact op

030 – 800 79 66

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op