Na overlijden

NalatenschapsMakelaar

Na overlijden

Als je iemand verliest, worden je hoofd en hart vooral in beslag genomen door emoties. En juist dan moet er opeens heel veel worden geregeld. Vervelend, tijdrovend en soms ook ingewikkeld. Wij staan dan voor je klaar. Of je nu veel of weinig hulp wilt.

Adviesgesprek Contact
×

Je hebt

één aanspreekpunt

Je krijgt

persoonlijke aandacht

Voor jou wordt

alles geregeld

Wij zijn

uitstekend bereikbaar

Een nalatenschap afwikkelen wat kom je allemaal tegen

Een nalatenschap afwikkelen – wat kom je allemaal tegen?

De afwikkeling van een nalatenschap is een hele klus. Het heeft vele aspecten, juridisch, financieel, fiscaal, praktisch en ook emotioneel. Denk bijvoorbeeld aan contact met de notaris, de bank en allerlei instanties, administratie, waardebepaling van huis en inboedel, ontruiming, de verdeling tussen de erfgenamen, belastingen. Je kunt dit als erfgenamen allemaal zelf oppakken, of misschien is er een executeur aangewezen in het testament die dan de verantwoordelijkheid heeft. De NalatenschapsMakelaar staat klaar om bij de afhandeling te helpen, door ofwel het hele traject over te nemen ofwel te helpen bij deel-vraagstukken. Het is onze missie om jou te ontzorgen met alle zaken rond de nalatenschap zodat jij de rust ervaart dat alles goed geregeld is.

Adviesgesprek

Het team Nalatenschapsmakelaar

De NalatenschapsMakelaar

Een NalatenschapsMakelaar doet prachtig werk

Als NalatenschapsMakelaar komen we bij mensen binnen op een emotioneel moment in hun leven. Na een overlijden is er vaak verdriet, maar ook andere emoties zoals spijt, paniek om hoe het verder moet, frustratie en soms ook woede. En dan komt er ook nog heel veel op hen af, waar ze weinig van weten. Het is dankbaar werk om dan naast mensen te kunnen staan. We nemen hen met onze kennis en ervaring aan de hand. We bieden overzicht, wat moet nu eerst en wat kan wachten. Dat geeft al veel opluchting en rust. Mensen zeggen: “Ik heb zoveel slapeloze nachten gehad, vannacht heb ik dankzij jou eindelijk weer goed geslapen.” Dat geeft ons enorme voldoening.

Adviesgesprek

Icons-glasses

Erfenis aanvaarden?

Iemand overlijdt en jij bent erfgenaam – maar is het wel verstandig om die erfenis te aanvaarden? Wij helpen je om een goede keus te maken.

Erfenis aanvaarden?

Icons-document

Afwikkeling nalatenschap

Bij het overlijden van een dierbare moet er veel geregeld worden en zijn er veel beslissingen te nemen. Wij nemen alles uit handen.

Afwikkeling nalatenschap

Icons-home

Aangifte erfbelasting

Na een overlijden brengt de post de bekende blauwe enveloppen. Je moet aangifte doen, voor de overledene en voor de erfgenamen.

Aangifte erfbelasting

Klantervaringen

review sterren

Anna

“Voor mij beste stap geweest om jou in te schakelen. Bedankt voor alle begeleiding en goede raad.”

review sterren

Jesse

“Mijn dank voor de correcte, spoedige en vakkundige afhandeling van de nalatenschap van mijn zus.”

review sterren

Olivia

“Ik vond het een fijn gesprek gisteren en heb daardoor weer de kracht gevonden om verder te gaan. Bedankt daarvoor.”

Veelgezochte onderwerpen

Lees het antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.

Wat is een verklaring van Erfrecht?
Een Verklaring van Erfrecht kun je na overlijden opvragen bij een notaris. De notaris controleert of er een testament is, wie de erfgenamen zijn en of er iemand aangewezen is om de nalatenschap af te handelen (executeur). Met deze akte kun je bij externe partijen (bijvoorbeeld de bank) aantonen wie gerechtigd is om nalatenschap af te handelen. In de verklaring staat o.a. wie er overleden is en wanneer, wie de erfgenamen zijn en of zij de nalatenschap zuiver of beneficiair aanvaard hebben. Ook een aangestelde executeur of gevolmachtigde wordt vermeld.
Hoe krijg je als erfgenaam toegang tot de bankrekening van de overledene?
De bank geeft natuurlijk niet zomaar toegang tot de rekening van iemand die overleden is. De bank wil zeker weten wie daar nu recht op hebben. Daarom vraagt de bank om een bewijs wie de erfgenamen zijn en wie namens hen is aangewezen om de bankzaken te beheren. Meestal gaat dit met een Verklaring van Erfrecht. Als er slechts een klein saldo is, is soms een eenvoudiger procedure mogelijk; dit verschilt per bank.
Heeft een onterfd kind nog ergens recht op?
Volgens de wet kan een ouder een kind wel onterven, maar als het kind zich daar niet bij neer wil leggen, heeft dit altijd nog recht op de helft van het wettelijk erfdeel; dit wordt ook wel de legitieme portie genoemd. De legitieme portie is alleen een geldbedrag; een onterfd kind kan geen goederen opeisen.
Wat voor vragen stellen mensen zoal?

We doen een greep:

  • ‘We zoeken iemand die namens ons de afwikkeling van de nalatenschap van onze vader wil regelen. We hebben het allemaal druk en wonen ver weg.’
  • ‘Ik heb me nooit ergens mee bemoeid en nu mijn man er opeens niet meer is weet ik me geen raad. Moet ik naar de notaris? En er ligt ook een brief van de Belasting. Wat moet ik daarmee doen?’
  • ‘Mijn ouders hebben mijn zus onterfd. Nu is mijn moeder overleden en ben ik enig erfgenaam én executeur. Ik voorzie ruzie. Hoe pak ik dit aan?’
  • ‘Mijn dochter is overleden, ze stond onder bewind. Als ouders hebben wij de uitvaart betaald, maar ze had natuurlijk zelf ook wat geld op de bank. Hoe komen we bij haar bankrekening? Haar bewindvoerder zegt dat hij niets meer kan doen nu ze is overleden.’
  • ‘Mijn broer heeft de laatste jaren voor mijn moeders financiën gezorgd. Nu blijkt dat ze vrijwel niets meer op de bank heeft terwijl mijn ouders altijd best veel geld hadden. Ik verdenk mijn broer ervan dat hij zichzelf heeft bevoordeeld. Hoe pak ik dat aan?’

De Nalatenschapsmakelaar - Team

Neem contact op

"*" geeft vereiste velden aan

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op