Melding van overlijden en eerste hulp bij erfenis

Iemand overlijdt, hoe verder? Eerste hulp bij een erfenis

Bij de melding van overlijden van een dierbare komt de papieren rompslomp en alles wat we moeten regelen komt koud op ons dak vallen. De NalatenschapsMakelaar helpt mensen in deze eerste onzekere tijd hun zaken op orde te krijgen, zodat u met een gerust hart de uitvaart kunt regelen en daarna de nalatenschap kunt afhandelen. Neem contact met ons op voor hulp met onderstaande zaken.


Melding van overlijden

Als iemand komt te overlijden zult u eerst melding van overlijden moeten doen van de desbetreffende persoon bij de gemeente waar de overledene stond ingeschreven. Doe dit binnen vijf dagen na het overlijden. De gemeente maakt bij uw bezoek aan de balie een document op, waarin toestemming wordt gegeven voor de uitvaart.


Erfenis aanvaarden?

Na de melding van overlijden komen er ook andere vragen naar boven. Moet u de erfenis zuiver aanvaarden, beneficiair aanvaarden of verwerpen? Word ik de dupe van de schulden van de overledene? Blijft er nog wel iets over als we alles verdeeld hebben? Dit zijn allemaal vragen waarop uw nalatenschapsmakelaar snel antwoord kan geven. Hij of zij wijst u de weg om dit zo goed mogelijk en tegen de laagste kosten te regelen.


Verklaring van erfrecht aanvragen

Vervolgens heeft u een verklaring van erfrecht nodig, waarin staat wie de erfgenamen zijn. Hiermee kunt u bij de bank de bankrekeningen laten (de)blokkeren van de overledene. De NalatenschapsMakelaar werkt samen met gerenommeerde notarissen die voor u en de andere erfgenamen de verklaring van erfrecht kunnen opmaken. Er wordt dan direct gekeken of de overledene een testament heeft opgemaakt.


Wie zijn erfgenamen?

Soms is het meteen duidelijk wie de erfgenamen zijn, maar soms is dit lastiger vast te stellen. We moeten dan op zoek naar de erfgenamen. Zijn er bijvoorbeeld kinderen die in het buitenland wonen, waarmee weinig of geen contact was, of is er een kind dat in aanmerking komt voor plaatsvervulling, maar waarvan de verblijfplaats onbekend is? De NalatenschapsMakelaar brengt alle erfgenamen samen. Zonder dat alle erfgenamen gevonden zijn, kan de verklaring van erfrecht namelijk niet worden opgesteld .

Advies over wettelijke verdeling?

Is er geen testament, dan geldt de wettelijke verdeling. Het is niet altijd direct voor iedereen duidelijk, hoe de wettelijke verdeling werkt en wie wat krijgt in welke situaties. Wij brengen uw situatie helder voor u in kaart.

Vind je je antwoord niet?

Bekijk onze antwoorden op de meeste gestelde vragen in onze FAQ

Denkt u wel eens na over uw nalatenschap?

De NalatenschapsMakelaar is een landelijke organisatie gespecialiseerd in nalatenschapsplanning en afwikkeling.


    TelefoonVia e-mail

    © 2021 De Nalatenschapsmakelaar.