Nalatenschapsmakelaar in overleg

Nalatenschap regelen zonder notaris? 6 aandachtspunten

×
Ga terug naar het overzicht

Heb jij je eigen nalatenschap al geregeld? Weet je wie je als jouw erfgenamen wilt, en ook wie je juist niet als erfgenamen wilt? Weet je ook wie alles t.z.t. voor u moet gaan regelen? En wat is jouw situatie, kun je jouw nalatenschap regelen zonder notaris of heb je de notaris juist wel nodig?

Wat is je nalatenschap?

Als we spreken van je nalatenschap, bedoelen we het totaal van je bezittingen en je schulden, zoals je dat nalaat bij je overlijden. Je bezit bestaat wellicht uit een woning, een auto, de inboedel, sieraden, tegoed op bankrekeningen – schulden betreffen bijvoorbeeld een hypotheek, een persoonlijke of zakelijke lening, achterstallige betalingen.

Dit geheel is je nalatenschap, die geërfd wordt door je erfgenamen.

Nalatenschap regelen zonder notaris

Een belangrijke vraag is: wie gaat van jou erven bij je overlijden? In de wet is geregeld wie er van jou erft indien je geen testament hebt. Ben je gehuwd of heb je een geregistreerd partnerschap, dan erft je partner. Heb je kinderen, dan erven zij ook. Heb je geen partner of kinderen, dan erven je ouders en broers en zussen, en als die er niet (meer) zijn, dan je verdere familieleden.

Misschien past deze wettelijke regeling prima bij je wensen. Dan kun je als je wilt je nalatenschap regelen zonder notaris, dan hoef je niet in een testament vast te leggen wie je erfgenamen zullen zijn.

Nalatenschap regelen met notaris

Maar misschien heb je heel andere wensen. Misschien wil je graag iets nalaten aan je geweldige buurvrouw, die je altijd zo goed helpt. Of aan een goed doel. En misschien wil je juist helemaal niet dat je broer van je erft. Dan is het belangrijk dat je je erfgenamen zelf aanwijst; dat doe je in een testament, dat je bij de notaris laat opstellen.

Ook als je de ‘aangetrouwde kant’ wilt uitsluiten, moet dat via een testament.

Er kunnen nog diverse andere redenen zijn voor een testament. Zoals de erfbelasting; met een testament kun je een en ander vaak zo regelen dat het fiscaal gunstiger is dan zonder testament. Met een testament kun je soms ook voorkomen dat je bij een eventuele opname in een verzorgingshuis een extra hoge eigen bijdrage betaalt. En heb je nog minderjarige kinderen? Dan wilt je vast graag kiezen wie de voogdij krijgt als je mocht overlijden. Wil je je nalatenschap regelen zonder notaris? Dan kun je al het voorgaande niet vastleggen. Wil je dat wél, dan zul je toch een testament moeten maken en dan moet je dus naar de notaris.

De zes nadelen van nalatenschap regelen zonder notaris

Wil je je nalatenschap regelen zonder notaris, dan maak je dus geen testament. Dat kan, helemaal afhankelijk van je situatie en je wensen, grote nadelen hebben. We noemen er hier zes.

  • Jouw nalatenschap gaat niet naar degenen die je zou willen, maar naar je wettelijke erfgenamen;
    • Een voorbeeld: een stel is getrouwd in gemeenschap van goederen, er zijn geen kinderen. Ze hebben geen testament. Als de eerste van beiden overlijdt, is de partner enig erfgenaam. Dat is waarschijnlijk precies wat je wilt. Maar als dan de tweede overlijdt, erft diens familie alles. De familie van de eerst-overledene krijgt niets. Dat wilde je vast niet?
    • Of twee samenwonenden; als er geen testament is, en een van beide overlijdt, dan erft de familie van de overledene, dus niet de partner.
  • De aangetrouwde kant erft mee;
    • Dus ook die schoonzoon met het gat in zijn hand of die onaangename schoondochter waar jouw zoon eigenlijk van wil scheiden.
  • Jouw minderjarige kinderen krijgen niet de voogd die je eigenlijk voor ogen had;
    • Als je de voogdij niet hebt geregeld, beslist de rechter wie de voogd wordt.
  • De erfbelasting valt hoger uit;
    • Door slim gebruik te maken van de mogelijkheden kun je de hoogte van de erfbelasting beïnvloeden, en in sommige gevallen ook het moment waarop die betaald moet worden.
  • Omdat er geen executeur is aangewezen komt er ruzie tussen de erfgenamen
    • In veel gezinnen is er onderlinge spanning, het afwikkelen van de erfenis kan tot enorme conflicten leiden. Een (onafhankelijke) executeur zorgt dan voor rust.
  • Je betaalt een hogere eigen bijdrage voor zorg;
    • Je kunt in een testament regelen dat je vermogen versneld naar jouw kinderen gaat als je naar een zorginstelling gaat; een lager vermogen betekent ook een lagere eigen bijdrage.

Aandachtspunten testament

Een goed testament is maatwerk, helemaal toegesneden op jouw situatie en jouw wensen. Als je overweegt om een testament te maken, gaat het o.a. om de volgende vragen:

  • Wie wil je dat er van jou gaat erven? Is er wellicht iemand die wilt onterven?
  • Hoe laat je je partner goed verzorgd achter?
  • Hoe laat je je kinderen goed verzorgd achter?
  • Mogen aangetrouwden ook mee-erven?
  • Hoe maakt je optimaal gebruik van de wettelijke mogelijkheden om fiscaal gunstiger uit te komen en/of een lagere eigen bijdrage in de zorg te betalen?
  • Wie wil je aanwijzen als executeur?

En afhankelijk van jouw specifieke situatie kunnen nog diverse andere vragen van belang zijn.

De NalatenschapsMakelaar helpt je met je testament

Als je hebt besloten dat je een testament wilt, moet je dus naar de notaris. Maar veel mensen zien tegen de notaris op, immers deze spreekt juridische taal en heeft vaak weinig tijd óf is heel duur…

Wij kunnen jou als Nalatenschapscoach helpen om je notarisbezoek goed voor te bereiden. Wij overleggen in alle rust bij jou thuis over je situatie en je wensen. Wij maken de mogelijkheden voor jou inzichtelijk, zodat je goed kunt kiezen wat je wel en niet wilt regelen. Wij maken daar voor jou een overzichtje van, zodat je weet welke er bespreekpunten zijn bij de notaris. Zo komt je goed beslagen ten ijs en wordt jouw testament geheel zoals je dat wilt en zoals het bij je past.

Dus neem vooral contact met ons op als je een (vernieuwd) testament wilt gaan maken.

En wil je toch jouw nalatenschap regelen zonder notaris? Dan kunnen we je ook helpen om dat zo goed mogelijk te doen, neem ook in dat geval contact met ons op.

Neem contact op

Wat is een nalatenschap?

De woorden erfenis en nalatenschap worden naast elkaar gebruikt. Deze begrippen verwijzen naar alles wat iemand nalaat na diens overlijden. Het gaat dan om bezit, bijvoorbeeld een huis, spaargeld, een auto en inboedel. Maar ook schulden, zoals een hypotheek of bijvoorbeeld een betalingsachterstand bij de belasting. Soms laat iemand zoveel schulden na dat het totaal van de nalatenschap negatief is.

Met welke factoren moet ik rekening houden bij een nalatenschap?

Als je over je eigen nalatenschap nadenkt, bedenk dan aan wie je iets wilt nalaten, en wie dat moet gaan regelen. Leg dat vast met een testament bij de notaris. Zonder testament regelt de wet wie van jou erft. Als je zelf erfgenaam bent, bekijk dan eerst of de nalatenschap die jij krijgt wel positief is. Doe dit vóór je je ook als erfgenaam gaat gedragen. In een negatief geval kun je namelijk zelf aansprakelijk worden gesteld voor de schulden. Soms is het beter een nalatenschap te verwerpen of ‘beneficiair’ te aanvaarden, ofwel zonder dat je aansprakelijk bent voor de schulden.

Wat kan De NalatenschapsMakelaar voor mij betekenen?

De NalatenschapsMakelaar kan je helpen om weloverwogen te beslissen wat je aan wie wilt nalaten en op welke manier. We helpen je ook om dit notarieel vast te leggen. Als je erft en je weet niet zeker of je deze erfenis wel wilt aanvaarden, kan De NalatenschapsMakelaar je helpen om de informatie te verzamelen die je nodig hebt om een goede keuze te maken. We helpen je dan ook bij de procedures die je daarbij moet volgen.

Ga terug naar het overzicht

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op