Nalatenschapsmakelaar in overleg

Digitale identiteit na overlijden

×
Ga terug naar het overzicht

Onze levens spelen zich meer en meer online af. Mensen hebben verschillende online profielen op sociale media, zijn lid van fora, regelen hun bankzaken online en doen aankopen via webshops. Na het overlijden van een dierbare blijven al deze gegevens online staan. Dit is niet fijn voor de nabestaanden. Verschillende initiatieven zijn ontwikkeld om het uitwissen van de digitale identiteit te vergemakkelijken of in sommige gevallen om deze identiteit juist op een andere manier te laten voortleven. We bespreken hier een aantal mogelijkheden.

Een digitale kluis

Een digitale kluis kan een oplossing zijn om je nabestaanden na je dood toegang te geven tot belangrijke documenten, maar kan ook gebruikt worden om gebruikersgegevens van jouw sociale media accounts op te slaan. Aangezien deze gegevens vaak wijzigen is het aan te raden een wachtwoordprogramma te gebruiken zoals bijvoorbeeld Lastpass. Om toegang te krijgen tot al jouw wachtwoorden heb je dan slechts een wachtwoord nodig dat je kunt opslaan in de digitale kluis.

Hulp bij beëindigen digitale identiteit

Als nabestaande is het een heel gedoe om alle online (sociale media)accounts van een overledene te beëindigen. Zelfs als je de inloggegevens van de accounts hebt. Verschillende websites kunnen daarbij behulpzaam zijn. Hier vindt je bijvoorbeeld negen stappen om een digitale identiteit te wissen. Ook is er een website waarop alle informatie over het beëindigen van de verschillende online accounts verzameld wordt. De website vindt je hier: http://justdelete.me/

Digitale nalatenschap

Naast het uitwissen van een digitale identiteit bestaat er de mogelijkheid om na je dood een boodschap achter te laten op verschillende sociale media. De boodschap neem je vooraf op en wordt vervolgens op sociale media naar keuze beschikbaar gesteld.

Wij als nalatenschapscoach helpen je graag vooruit. We hebben jarenlange ervaring in het aanvaarden, verwerpen en afwikkelen van erfenissen, het beneficiair aanvaarden, het regelen van nalatenschappen zonder notaris en nog veel meer. Vraag nu een adviesgesprek aan.   

Neem contact op Ga terug naar het overzicht

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op