Naast een testament, dat de zaken ná je overlijden betreft, kun je ook een levenstestament opmaken. Dit doe je voor het geval dat je op enig moment wilsonbekwaam zou worden. Nu we allemaal steeds ouder worden, is de kans daarop steeds groter.
AdviesgesprekStél dat je door ziekte of een ongeluk niet meer in staat bent om zelf allerlei beslissingen te nemen, wat dan? In een levenstestament leg je vast wie dan namens jou mag beslissen en handelen; je geeft een volmacht aan iemand die dan de beslissingen voor jou kan en mag nemen.
In een levenstestament regel je o.a. dat de gevolmachtigde jouw financiële zaken kan regelen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Bijvoorbeeld je bankzaken, je verzekeringen, contacten met instanties, de belastingen etc. En als je in een zorginstelling opgenomen wordt en echt niet meer naar huis terugkomt, ook het verkopen van je huis.
Naast financiële zaken gaat een levenstestament ook over medische beslissingen die genomen worden als je dat zelf niet meer kunt. Zonder gevolmachtigde heeft de dokter het laatste woord; als je zelf meer regie wilt houden is het goed om een gevolmachtigde aan te stellen die weet wat jouw wensen zijn en daarover met de dokter kan overleggen.
Een Levensexecuteur is dus degene die namens jou en in opdracht van jou beslist over belangrijke zaken als je dat zelf niet meer kunt. Zo’n volmacht geef je natuurlijk alleen aan iemand die je volledig vertrouwt. Vaak een partner, of kinderen. Maar een partner kan ook overlijden, en niet iedereen wil zo’n grote verantwoordelijkheid aan de kinderen overlaten.
Het ontbreken van een volmacht kan tot grote problemen leiden. Stel je hebt als echtpaar een gezamenlijk koophuis. Een van de twee wordt helaas dement, en de ander wil het huis verkopen om naar een seniorenflat te kunnen verhuizen. Maar….. dan blijkt dat het huis niet verkocht kan worden, immers een van de eigenaren is wilsonbekwaam en kan bij de notaris geen akte meer ondertekenen. Dan kan de partner niet anders dan bewind aanvragen bij de rechter, met alle administratieve verplichtingen van dien. Met een levenstestament waarin partners elkaar de volmacht geven is zo’n situatie te voorkomen.
Bij het opstellen van een levenstestament komen veel aspecten aan bod waarover je moet nadenken. We bieden hulp bij het helder krijgen van: wat wil ik nu eigenlijk en wie mag mij vertegenwoordigen op het gebied van zorg en financiën wanneer ik dat zelf niet meer kan? Alle aspecten van zorg en financiën nemen wij met je door. Denk aan zorgaspecten als behandelverbod of wilsverklaringen. Denk bij financiën aan aspecten als: mogen er schenkingen gedaan worden door mijn gevolmachtigde of mag deze de woning verkopen? Als NalatenschapsMakelaar helpen we je bij de afwegingen van wat er allemaal mogelijk is en wat jij wilt. Zo kun je dan met een gerust hart een levenstestament laten opstellen, dat voldoet aan al je wensen.
André
“Dank voor al je hulp en advies. Mocht zich in de toekomst weer iets voor doen, weten we jou te vinden en zullen jouw naam ook zeker doorgeven aan anderen!”
Sabine
“Dank je wel, vooral ook voor de rust die je me gegeven hebt en voor de prettige manier waarop alles afgehandeld is. Door het goede voorwerk dat ik dankzij jou kon aanleveren bij de notaris verliep alles zeer voorspoedig. Ik kan het iedereen aanbevelen.”
Leo
“Wij zijn erg geholpen met je uitleg en de invulling van de testamenten temeer wij geen doorsnee situatie waren.”
Sinds 2010 voorzien wij als De NalatenschapsMakelaar in een belangrijke behoefte: mensen ontzorgen en ondersteunen met alles wat in de meest ruime zin van het woord te maken heeft met nalatenschappen. Denk aan de juridische, administratieve, financiële en fiscale aspecten. Maar je kunt ons ook inschakelen voor de praktische kant van de afwikkeling. Wil je meer weten? Neem contact op.
"*" geeft vereiste velden aan
Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op