Levenstestament laten maken

Levenstestament laten maken

Naast een testament, dat de zaken ná je overlijden betreft, kun je ook een levenstestament opmaken. Dit doe je voor het geval dat je op enig moment wilsonbekwaam zou worden. Nu we allemaal steeds ouder worden, is de kans daarop steeds groter.

Neem contact op
×

Keuzemogelijkheden

Stél dat je door ziekte of een ongeluk niet meer in staat bent om zelf allerlei beslissingen te nemen, wat dan? In een levenstestament leg je vast wie dan namens jou mag beslissen en handelen; je geeft een volmacht aan iemand die dan de beslissingen voor kan en mag nemen.

Icons-home

Financiële volmacht

In een levenstestament regel je o.a. dat de gevolmachtigde jouw financiële zaken kan regelen als je daar zelf niet meer toe in staat bent. Bijvoorbeeld je bankzaken, je verzekeringen, contacten met instanties, de belastingen etc. En als je in een zorginstelling opgenomen wordt en echt niet meer naar huis terugkomt, ook het verkopen van je huis.

Icons-glasses

Medische volmacht

Naast financiële zaken gaat een levenstestament ook over medische beslissingen die genomen worden als je dat zelf niet meer kunt. Zonder gevolmachtigde heeft de dokter het laatste woord; als je zelf meer regie wilt houden is het goed om een gevolmachtigde aan te stellen die weet wat jouw wensen zijn en daarover met de dokter kan overleggen.

Icons-document

Levensexecuteur - Gevolmachtigde

Een Levensexecuteur is dus degene die namens jou en in opdracht van jou beslist over belangrijke zaken als je dat zelf niet meer kunt. Zo’n volmacht geef je natuurlijk alleen aan iemand die je volledig vertrouwt. Vaak een partner, of kinderen. Maar een partner kan ook overlijden, en niet iedereen wil zo’n grote verantwoordelijkheid aan de kinderen overlaten.

Huis niet verkoopbaar door wilsonbekwaamheid

Huis niet verkoopbaar door wilsonbekwaamheid

Het ontbreken van een volmacht kan tot grote problemen leiden. Stel je hebt als echtpaar een gezamenlijk koophuis. Een van de twee wordt helaas dement, en de ander wil het huis verkopen om naar een seniorenflat te kunnen verhuizen. Maar….. dan blijkt dat het huis niet verkocht kan worden, immers een van de eigenaren is wilsonbekwaam en kan bij de notaris geen akte meer ondertekenen. Dan kan de partner niet anders dan bewind aanvragen bij de rechter, met alle administratieve verplichtingen van dien. Met een levenstestament waarin partners elkaar de volmacht geven is zo’n situatie te voorkomen.

Neem contact op

Opstellen levenstestament

Levenstestament opstellen

Bij het opstellen van een levenstestament komen veel aspecten aan bod waarover je moet nadenken. Hulp bij het helder krijgen van: wat wil ik nu eigenlijk en wie mag mij vertegenwoordigen op het gebied van zorg en financieel wanneer ik dat zelf niet meer kan, is dan zeker fijn. Alle aspecten van zorg en financiën nemen wij met je door. Denk aan zorgaspecten als behandelverbod of wilsverklaringen. Denk bij financiën aan aspecten als: mogen er schenkingen gedaan worden door mijn gevolmachtigde of mag deze de woning verkopen? Als NalatenschapsMakelaar helpen we je hierbij, door alle aspecten van een levenstestament met je door te nemen. Je kunt dan met een gerust hart een levenstestament laten opstellen, dat zal dan voldoen aan al je wensen.

Neem contact op

Veelgezochte onderwerpen

Lees het antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.

Moet een levenstestament via de notaris?
De financiële volmacht kan alleen via de notaris geregeld worden. Bepaalde medische zaken kun je ook met de huisarts regelen.
Kinderen samen de volmacht?
Je kunt een volmacht geven aan één van je kinderen of aan je kinderen tezamen.
Wat is een behandelverbod?
Dat is een schriftelijke verklaring dat je niet (verder) medisch behandeld wil worden in bepaalde situaties. Zo’n verklaring kun je opnemen in het medische deel van je levenstestament.
Wie stelt wilsonbekwaamheid vast?
Dit wordt gedaan door een onafhankelijk arts, dus niet je huisarts

De NalatenschapsMakelaar veelgezochte onderwerpen

Neem contact op

030 – 800 79 66

Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op