Je wilt je geldzaken graag goed en slim regelen. Daarbij is een testament belangrijk, daarmee regel je de overdracht van je vermogen na je overlijden aan je erfgenamen. Maar er zijn méér mogelijkheden, afhankelijk van je situatie, de omvang van je vermogen, jouw specifieke wensen. Je kunt bijvoorbeeld al bij leven vermogen overdragen met schenkingen.
AdviesgesprekDe NalatenschapsMakelaar bespreekt met jou welke mogelijkheden in jouw specifieke situatie interessant kunnen zijn, zodat je een overwogen keuze kunt maken.
Als je voldoende liquide middelen hebt, kan je al bij leven schenken. Er zijn er diverse belastingvrije mogelijkheden. En als je wel vermogen hebt, maar niet vrij beschikbaar, kun je overwegen om te schenken ‘op papier’. Soms wil je niet schenken, maar wel je kind helpen met een lening.
Veel mensen hebben een overwaarde in hun huis. Daar heb je op het eerste gezicht niet veel aan, immers, dat komt er pas uit als je het huis verkoopt. Maar er kunnen mogelijkheden zijn, zoals een extra hypotheek, of overdracht aan (een van) de kinderen, of ook weer: schenken ‘op papier’.
Als je meer schenkt dan fiscaal vrijgesteld is, moet over het meerdere schenkbelasting betaald worden. Als je bij je overlijden geld nalaat, geldt daarbij de erfbelasting. Het kan verstandig zijn om te bekijken welke mogelijkheden tot welke belastingdruk leiden.
Als je als grootouder in je testament een bedrag rechtstreeks nalaat aan je kleinkind, heeft die daarbij een vrijstelling van € 21.918 (tarief 2023). Als dat geld naar je eigen kind zou gaan, moet die daar erfbelasting over betalen, dat bespaar je dus door het aan je kleinkind na te laten. En ben je bezorgd dat dat kleinkind nog niet verstandig met geld om kan gaan? Dan kun je je eigen kind als bewindvoerder aanstellen over dat bedrag tot een bepaalde leeftijd van je kleinkind.
Bij je financiële planning kunnen allerlei zaken een rol spelen. Bijvoorbeeld, als je getrouwd bent, of dat onder huwelijkse voorwaarden is of in gemeenschap van goederen. En als je samenwoont, of je een samenlevingscontract hebt en wat daar dan precies in vastgelegd is. En hoe is je pensioen geregeld? Heb je soms een levensverzekering, of een lijfrente? Al dergelijke aspecten zijn van invloed.
Rogier
“Niets dan goeds over het hele proces en resultaat.”
Arjan
“Natuurlijk mag je ons als referentie gebruiken. We zijn zeer tevreden over hoe het contact verlopen is, met name de persoonlijke aandacht voor elkaar vonden we zeer aangenaam.”
Leanne
“Bedankt voor je geweldige hulp en je vriendelijke persoonlijke benadering.”
Lees het antwoord op veelgestelde vragen. Heb je een andere vraag? Neem dan contact op.
Wat kunnen we voor jou betekenen? Neem contact op