Beneficiair aanvaarden erfenis

Beneficiair aanvaarden van een erfenis kan een ingewikkelde klus zijn. Moet ik de erfenis aanvaarden is de eerste vraag die u zichzelf waarschijnlijk stelt. Wanneer de wettelijke procedure niet zorgvuldig wordt doorlopen kan dit grote gevolgen hebben voor de betrokkenen. De NalatenschapsMakelaar kan u ondersteunen in het doorlopen van de vereiste stappen voor een beneficiaire aanvaarding.

Beneficiair aanvaarden erfenis: Wat is het?

Bij de beneficiaire aanvaarding van een erfenis neemt u de erfenis met bezittingen en schulden op u, maar kan een schuldeiser geen schulden op u verhalen boven de totale waarde van de nalatenschap. Als we de schulden van de waarde van de bezittingen aftrekken, bent u niet verantwoordelijk voor de aflossing van het restbedrag. U moet wel altijd een verklaring afleggen bij een rechtbank in uw arondissement om beneficiair aanvaarden erfenis geldig te maken. De nalatenschap wordt vervolgens in het openbaar boedelregister ingeschreven.


Wat kunnen we voor u doen?

 • Adviesgesprek en inventarisatie situatie.

 • Aanvragen akte beneficiair aanvaarden erfenis bij rechtbank.
 • De Nalatenschapsmakelaar werkt op basis van uurtarief en kan u in een vrijblijvend kennismakingsgesprek een toelichting geven op de kosten. Geen verrassingen achteraf! Meer weten? Vul het formulier in of bel ons op: 030-8007966

Verdere procedure beneficiair aanvaarden erfenis:

 • Deponeren boedelbeschrijving bij de rechtbank
 • Begeleiding en advies per telefoon of mail over het vervolgtraject waaronder:
  • Communicatie met schuldeisers
  • Proces van vereffening
 • De NalatenschapsMakelaar stelt in overleg met u vast welke werkzaamheden u eventueel zelf kunt uitvoeren en hoe onze dienstverlening er in de praktijk uit komt te zien.

Vind je je antwoord niet?

Bekijk onze antwoorden op de meeste gestelde vragen in onze FAQ

Denkt u wel eens na over uw nalatenschap?

De NalatenschapsMakelaar is een landelijke organisatie gespecialiseerd in nalatenschapsplanning en afwikkeling.


  TelefoonVia e-mail

  © 2021 De Nalatenschapsmakelaar.